Svar från chefen för kost och städ


Serviceförvaltningen
Kost & Städ
Anita Gidén

Hej elever på Lindbergs skola

Det är riktigt att personerna som är anställda i matsalen säger att det inte är dem som bestämmer att det inte ska serveras tacos och hamburgare. Dessvärre är det inte jag som chef för maten i Varbergs skolor som bestämmer heller.

Den 1/7 2011 började en ny skollag att gälla och i den står det att skollunchen inte bara ska vara kostnadsfri utan även näringsriktig. Varbergs kommun följer Livsmedelsverkets näringsrekommendationer när vi näringsberäknar maten.

Det är detta vi försöker leva upp till. Tidigare år har vi sett genom fingrarna med hamburgare och tacos om de bara serverades någon gång ibland men sedan förra året finns det inskrivet i skollagen att maten måste vara näringsriktig. Nu kan vi inte göra det längre, skollagen gäller.

Vi slår ihop näringsvärdet för servering måndag-fredag och tar fram ett genomsnitt för en måltid. Enligt livsmedelsverket är normen följande; protein 15%, fett 30%, kolhydrat 55%.

Det är denna norm som vi enligt lagen måste följa och då går hamburgare och tacos bort.

Näringsvärdet i tacos och hamburgare är så skev att vi anser det helt omöjligt att komponera fyra andra rätter under samma vecka och få ett fungerande näringsvärde på hela veckoserveringen.

Om ni som elever enbart äter hamburgare, bröd, ketchup och dressing blir är näringsvärdesfördelningen så här; protein 16,6%, kolhydrat 27,8% och fett 55,6%.

Väljer ni att lägga till grönsaker är näringsvärdesfördelningen så här; protein 17,2%, kolhydrat 33,0% och fett 49,8%

När det gäller taco - när vi lagt till normalportion grönsaker - ser näringsvärdesfördelningen ut så här; protein 24,2%, kolhydrat 17,0% och fett 58,8%.

Som ni ser är det en jättestor skillnad mot vad livsmedelsverket säger att det ska vara.

Skolinspektionen har i uppdrag att åka runt i landet och kontrollera att kosten i skolorna följer lagen när det gäller näringsvärdet. I våras var de i Halland men kom inte till Varberg den gången. Nästa gång kanske de kommer till Varberg och då gäller det för oss att visa att vi följer lagen. Så dessvärre kan vi inte servera tacos.

I tjänsten

Anita Gidén
Kost & Städchef

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Info (Unikum samt föräldramöte)

Utvecklingssamtal ht-18

Glad Sommar!