Info (Unikum samt föräldramöte)


Nytt för i år är att kommunikationen med er föräldrar i första hand skall gå genom Unikum. Därför kommer vi att avsluta den gamla bloggen och i stället använda lärloggen här på Unikum. Om allt går som tänkt, får ni dels ett e-postmeddelande, dels kan ni logga in på Unikum och läsa äldre inlägg.

Se till att logga in på unikum och uppdatera mail mm så att ni får informationen från oss.

Denna blogg kommer vi alltså EJ använda i fortsättningen.


Välkomna på gymnasieinformation!
Du som är målsman för elev i årskurs 9 på Lindbergs skola bjuds tisdag den 18/9 kl.17:30-ca 18:30 in till informationsträff kring gymnasievalet.
Du kommer under kvällen att få allmän information kring gymnasieskolan och vad som kan vara bra att känna till och tänka på inför valet till gymnasiet. Det kommer också att finnas möjlighet att ställa frågor och boka in samtal för er som önskar det.
Har du redan nu någon fråga eller fundering du vill att jag lyfter eller tar upp under föräldramötet så går det bra att maila mig denna på: malin.jacobsson@varberg.se
Innan mötet önskar jag att du som vårdnadshavare går in och tittar på en 20 minuter lång film om gymnasieskolan, denna hittar du på: http://gymnasieinfo.se/program
Varmt välkomna!
Malin Jacobsson
Studie- och yrkesvägledare
Lindbergs skola

Telefon: 0706 41 19 94
Epost: malin.jacobsson@varberg.se

Gymnasieval 2018/2019


Hej,
Välkomna till ett nytt läsår! Jag heter Malin Jacobsson och arbetar som Studie- och yrkesvägledare, SYV, i Team Nordväst. Jag har min arbetsplats på Trönninge skola samt på Lindbergs skola.

I detta material får du som vårdnadshavare och elev viktig information som är bra att känna till inför valet till gymnasiet.

Som elev kommer du att träffa mig vid flera tillfällen under läsåret, både enskilt och i klass.
Du som är vårdnadshavare är varmt välkommen att ta kontakt med mig vid frågor och/eller för att boka in ett möte.  

Jag kommer under läsåret att arbeta 70% och här nedan finner du kontaktuppgifter samt vilka dagar jag är på respektive skola.

Kontakt:
Telefon: 070-641 19 94

Jag finns på skolorna enligt följande:
Måndag: Trönninge skola
Tisdag: Ledig
Onsdag: Lindbergs skola
Torsdag: Trönninge skola
Fredag: Förmiddag: Trönninge skola. Eftermiddag: ledig









Augusti och september
·      Klassinformation inför gymnasievalet.

·      Jag håller i föräldramöte inför gymnasievalet dit du som förälder är välkommen.  

·      Den som vill söka till ett Idrottsgymnasium (RIG eller NIU) måste kontakta sin förening/sitt idrottsförbund för särskild ansökningsblankett och information om sista ansökningsdag – ibland redan 15 oktober. Sista datum för ansökan för de olika idrotterna kan ni också hitta på via denna länk: http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott/dokument/undersidor/idrottsgymnasium/ansokningstider-rig-niu--ht-2019.pdf

·      Jag kommer att börja kalla eleverna i årskurs 9 på enskilda samtal. Alla elever blir erbjudna en tid. Samtalen kommer att pågå under hela höst- och vårterminen.

Oktober

·      Den 16 – 17 oktober är det Gymnasiemässa i Falkenberg. Eleverna besöker gemensamt mässan under en av dagarna.
Du som förälder har möjlighet att besöka mässan tillsammans med ditt barn för att få information om och träffa de olika skolorna i Halland (vårt upptagningsområde).

·      Öppet hus på skolorna. Under oktober månad och framåt erbjuder många skolor er en möjlighet att besöka skolan på kvällar och helger. För mer information se: www.gymnasiehalland.se eller gå in på aktuell skolas hemsida.   

November

·      Tisdag den 13 november är det Niornas besöksdag. Alla Varbergs nior har möjlighet att besöka gymnasieskolorna i Varberg under en hel dag. Det går att välja upp till fyra informationspass(program) att ta del av. Information och rundvandring i lokalerna av elever, lärare och rektorer ute på skolorna.

Januari
·      Alla elever får sina inloggningsuppgifter för att kunna gå in och registrera sitt val. Inloggningsuppgifterna delas ut av mig under skoltid den första veckan efter jullovet. Med koden kan du som elev logga in och registrera ditt gymnasieval. Detta görs på www.gymnasiehalland.se. Jag ser gärna att du som elev kommer och gör ditt val tillsammans med mig om du önskar.

Februari
·      I början av februari stänger antagningswebben, valet skall vara gjort. Mer information om tidsplan finns på: www.gymnasiehalland.se under rubriken Tidsplan på första sidan.

April
·      Preliminärt antagningsbesked. I mitten av april får du som elev ett preliminärt besked (Preliminärt = ännu ej klart). Den preliminära antagningen görs enbart för att få en överblick över hur elever i Halland söker, och hur ditt barn ligger till. Det definitiva antagningsbeskedet får ni först i juli och det grundar sig då på ditt barns slutbetyg. Observera att poängen för de olika skolorna och programmen kan komma att höjas mellan det preliminära och det definitiva beskedet. Detta innebär alltså att den preliminära platsen kan gå förlorad. Har man oro för detta är det bra att kontakta mig för att titta på alternativ.

·      Omvalsperiod. Från mitten av april till mitten av maj är det omvalsperiod. Under omvalsperioden finns det möjlighet att göra ändringar i sitt val. Har ditt barn funderingar på att ändra något i sitt val är det bra att ha ett samtal med mig inför detta.

Juli
·      Det definitiva antagningsbeskedet kommer hem till er per post och kan ses på antagningswebben runt den 1 juli och grundar sig på slutbetyget. Under sommaren har ni möjlighet att vända er till vägledare i tjänst för frågor och hjälp med ansökan och/eller omval. Mer information om detta kommer att finnas i kuvertet med ert barns slutbetyg som de får vid skolavslutningen.


Övrigt/Nyheter:
·      PRAO. Den obligatoriska praon återinförs. I Varbergs kommun kommer Praon att fördelas i perioder och kommer läsår 18/19 enbart att beröra elever i årskurs 8. Praon kommer att förläggas på vårterminen.  
·      Ny gymnasieskola. Folkuniversitetet öppnar en ny gymnasieskola i Varberg. Programmen som kommer att erbjudas är: Naturvetenskapliga programmet, Samhällsvetenskapliga programmet och Ekonomiprogrammet. Skolan kommer att erbjuda en internationell utbildningsmiljö.



Länkar inför gymnasievalet

www.gymnasiehalland.se: Här kommer ni att registrera ert val i januari. Massa nyttig information om Öppet hus på skolorna, statistik, ansökan till annan ort med mera. Gå in och bekanta er!

www.utbildningsinfo.se: Skolverkets informationssida om skolan. Här finns information om gymnasieprogrammen på 15 olika språk. Information om olika typer av utbildningar. Behörighetsvisaren kan ge dig en glimt av möjliga vägar efter din gymnasieexamen.

www.gymnasieinfo.se: Här hittar du samlad, aktuell och neutral information om all gymnasieutbildning i Sverige. Test och information om olika yrken finns också här.

www.arbetsformedlingen.se: Här kan du göra intressetest och få tips om vilka yrkesområden som stämmer överens med dina intressen. Yrkesbeskrivningar, hur framtidens arbetsmarknad ser ut, lönenivåer med mera hittar du också här. Eller varför inte söka i Platsbanken och se vad arbetsgivarna efterfrågar för kompetenser hos dem som söker det yrke du är intresserad av.

www.jobbafrisk.se: Information om yrkesval, astma och eksem. Bra sida att läsa om vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till din hälsa och yrkesval.

www.studera.nu: Här hittar du information om högskola och universitet. Kan söka på utbildningar, få fram statistik och behörighetskrav.

www.csn.se: Information om bland annat studiehjälp och studiemedel i Sverige och utomlands.

www.saco.se: Här hittar du samlad information för akademiker. Framtidsutsikter för olika yrken, intressetest med mera.

www.spetsutbildningar.se: För dig som har ett specialintresse eller en speciell talang du vill utveckla.

LYCKA TILL!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utvecklingssamtal ht-18

Glad Sommar!