Vecka 17


Hej!
Denna vecka har eleverna avslutat arbetet med Norden. Näst på tur står Östersjöriket. Arbetet med projektet Tala som Ted fortskrider och talen växer fram. Bakom många tal ligger mycket mod. Mod att skriva och tala om händelser, situationer och saker som kan vara väldigt personliga. Det är med stolthet vi ser era fantastiska barn jobba med detta projekt.

 I matematiken tränar eleverna på olika begrepp inom matematikområdet bråk. Begrepp som bråkform och blandad form reds ut.

I no står teknik härnäst på schemat. Vi kommer troligtvis att nosa på det nästa vecka. Tidigare under läsåret jobbade vi med tekniska system i samhället. Nu är det vardagliga föremål som består av rörliga delar som kommer att behandlas. Samt hur de rörliga delarna samverkar med hjälp av mekanismer. Vi kommer också att lära oss om De enkla maskinerna eller De mäktiga fem kilen, lutande planet, hävstången, hjulet och skruven. Vi kommer också att titta på hur block eller talja som det också kallas fungerar. Redan för 5000 år sedan lyckades man med enbart enkla maskiner till hjälp bygga de egyptiska pyramiderna.” Fascinerande eller hur?

Skicka gärna med en frukt till skolan att äta efter förmiddagsrasten. Vi får ett fåtal äpplen från köket ca 6 stycken varje vecka att ha i reserv om någon glömt under veckan. Det är hårt tryck på dessa stackars frukter och de tar ofta slut redan på onsdagen. Så vi upplever att många elever känner att de behöver en frukt innan lunch.

Några elever i klassen har även i år valt att sälja majblommor vilket vi tycker är väldigt kul. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Alltför många barn växer upp i familjer med utsatt ekonomi vilket gör att barn blir utanför. Förra året uppgick majblommans insamling till 61 miljoner kronor. ”Barn hjälper Barn”. I tisdags startade försäljningen som pågår fram till 1 maj, då de elever som säljer majblommor ska redovisa sin försäljning.

Händer vecka 17
På måndag åker vi från skolan 12.10 direkt efter lunchen in till Påskbergsvallen för att träna tillsammans med Varbergs BOIS. Eleverna behöver ha träningskläder, fotbollsskor eller ute träningsskor, handduk, en vattenflaska och kanske en frukt. Efter träningen bjuds eleverna på korv och dricka och de två åtråvärda signerade matchtröjorna lottas ut.

På tisdag får vi i klassen ett uppföljande besök med koppling till höstens föreställning Trollkarlen från Oz. Skolprojektet som vill slå hål på fördomar fortsätter och vi i 4-6 får besök av funktionshindrade Varbergsbor från arbetscentrum.
Tills på tisdag är det också läxa i engelska. Uppgiften ligger på showbie. Stencilen som hör till har eleverna fått med sig hem i väskan.

Torsdag och fredag idrott glöm inte kläder.
Fredag: Läxa i matematik

Trevlig helg!
Hälsningar Lisa, Niklas och Margaretha

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Info (Unikum samt föräldramöte)

Utvecklingssamtal ht-18

Glad Sommar!