Svenska


Hej!

I svenska har vi nu under en längre tid arbetat med sakprosatexter och då framför allt med nyhetsartiklar och nu har vi gått över till reportage. Ett reportage är en faktabaserad artikel som går lite mer på djupet till skillnad från en nyhetsartikel. När man läser ett reportage ska man få känslan av att man ”befinner sig på plats”. För att få fram detta behöver man ta hjälp av miljö- och personbeskrivningar, ögonblicksbilder och intervjuer.
   I skolan har vi läst flera olika slags reportage; allt från kvinnans situation i Indien till vad det innebär att vara en del av ett lag. Vi har pratat om vad ett reportage ska innehålla och både övat på att göra miljö- och personbeskrivningar samt att intervjua.
   Nu är det snart dags för eleverna att själva skriva ett reportage. Vi har pratat om att ett reportage kan handla om nästan vad som helst, men att det måste innehålla beskrivningar, intervju(er) och referat. Vi har även pratat mycket om att reportage alltid har en viss vinkel. Om man t ex ska skriva om ungdomars spelvanor så är det ett ganska brett ämne och man behöver därför begränsa sig för att det inte ska bli för stort. Man kan då t ex välja att skriva om negativa eller positiva effekter av dataspelande.
   Eleverna har redan nu fått i uppgift att börja fundera på vad de ska skriva om i sitt reportage. Vi har pratat om att man kan skriva om en arbetsplats/yrke, ett intresse man har, en person eller om något aktuellt ämne. Precis som jag skrivit tidigare så är intervjuer och beskrivningar av plats och person viktiga för att få fram en närvarokänsla så därför behöver eleverna ge sig ut i verkligheten för att samla in detta till sitt reportage. De väljer alltså ett ämne att skriva om och sedan en person att intervju om detta ämne. Eftersom eleverna kommer skriva om olika ämnen så kommer det skilja sig från elev till elev vem/vilka man väljer att intervjua. Därför kommer själva intervjun vara en läxa/hemuppgift. Om det uppstår några problem kring detta så får ni gärna höra av er så ser vi hur vi kan lösa det.

Ha det gott!

Hälsningar Ulrika


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Info (Unikum samt föräldramöte)

Utvecklingssamtal ht-18

Glad Sommar!